Daca va doriti un caine si ati hotarat ca aveti disponibilitatea si timpul necesare pentru el, este bine sa incepeti prin a va informa cu privire la rasele canine si specificul lor precum si la abilitatile lor pentru dresaj; este foarte important sa alegeti un caine cu o personalitate si caracter care sa vi se potriveasca si care sa corespunda posibilitatilor dumneavoastra spatiale, temporale si temperamentale… de exemplu, majoritatea terrierilor sunt caini foarte activi si, desi multi dintre ei sunt de talie mica si foarte mica, pot crea probleme mai mari decat un dog german de 70 de kilograme… un exemplar de ciobanesc german, desi un caine foarte receptiv, inteligent si echilibrat, poate deveni mai necooperant decat un husky… un cocker poate deranja vecinii mai rau decat un mastiff… si lista continua – este clar ca alegerea trebuie facuta in functie de timpul, spatiul si disponibilitatea pe care o aveti, dar si in functie de tipologia, necesitatile si abilitatile pentru dresaj ale fiecarei rase. Cel mai bine in aceasta privinta va vor indruma dresorii (cu conditia sa aiba o experienta cat mai variata) si crescatorii, precum si personalul asociatiilor chinologice.
Apoi, daca ati ales bine si veti respecta constant cateva reguli de baza ale pre – dresajului, veti dezvolta o relatia armonioasa si sanatoasa cu puiul. Foarte important este ca, pe cat posibil, sa incercati sa intelegeti cum ,,functioneaza” cainele si cum percepe diversii factori externi si stimuli, cum e motivat de instincte si necesitati si ce capacitati are. Inca de la inceput, inainte ca dumneavoastra sa incercati sa-l modelati prin dresaj, el deja invata. ,,Citeste” limbajul corpului, interpreteaza atitudinea, postura, vocea. Este foarte important ca inainte de a incepe pre – dresajul sa intelegeti ca, desi are intelect si sentimente si e sensibil la stres, cainele NU este om, iar a-l umaniza este gresit si incorect fata de el!
Ar fi bine ca puiul sa aiba un spatiu al lui, limitat. Locul lui. Dincolo de faptul ca nu va mai avea acces la lucrurile pe care le-ar putea distruge, asezarea puiului in tarc, (sau o cusca generoasa), va face si sedintele de dresaj mai entuziasmante – daca veti lasa puiul in permanenta in preajma dumneavoastra si veti interactiona permanent cu el, interesul lui pentru dresaj evident ca va scadea. Daca, din contra, puiul se bucura de atentie doar in anumite momente, atunci cand introduceti primele elemente de dresaj, interesul lui va fi maxim. Desigur, puiul nu trebuie claustrat si izolat! Asta ar duce la un caine asocial, anxios si greu de controlat. Va trebui sa echilibrati timpul pe care puiul il petrece izolat, cu cel in care il socializati, interactionati cu el si introduceti elemente de dresaj.
Asa cum am spus, limitarea accesului puiului reduce riscul distrugerii diverselor obiecte. Este firesc ca puii sa roada. Toti puii rod – de plictiseala, uneori de stres, alteori pentru ca isi schimba dantura, dar, mai ales, pentru ca le place; cainii nu au degete opozabile – ei apuca si lucreaza cu gura! Pot, daca au acces la el, apuca un pantof scump sau piciorul mesei din lemn masiv… pot apuca cabluri electice sau plante decorative… pot apuca mana stapanului… e firesc! si nu trebuie pedepsiti pentru asta! Corectati da, pedepsiti NU! Asta inseamna dresaj – corectarea in termeni cat mai inteligibili pentru caine, nu actiunile punitive. Daca surprindeti puiul cand roade un obiect pe care nu doriti sa il roada (NUMAI daca il surprindeti cand o face!) folositi o comanda de interdictie (,,nu!” / ,,pfui!” / ,,nu-i voie!”) pe un ton autoritar, luati-i obiectul respectiv si oferiti-i unul pe care il poate roade – exista in pet-shop-uri batoane de ros, din ingrediente sanatoase, sau jucarii rezistente, cu design si forme speciale pentru ros si ,,consumat” catei plictisiti si dinti in schimbare 🙂 ; desigur, in absenta dumneavoastra, puiul nu va stii sa faca diferenta intre obiecte si, cu siguranta, va alege cea mai noua si scumpa pereche de pantofi, tocmai de aceea este bine, asa cum spuneam, ca puiul sa aiba acces limitat in casa si curte.
Un alt beneficiu al creari unui spatiu special pentru pui este mentinerea curateniei si dresajul de toaleta. Puii ,,merg des la toaleta”. Cand se trezesc, dupa ce mananca si / sau beau apa, dupa ce se joaca, si inca de cateva ori pe zi… Va va fi mai usor sa curatati si sa educati puiul daca va avea spatiul lui, pe care va incerca sa il pastreze curat. Dresajul de toaleta e simplu, dar cere timp. Pe acelasi sistem ca orice corectie, veti intrerupe puiul cand il surprindeti facandu-si nevoiele unde nu trebuie si il veti aseza intr-ul loc care poate fi folosit drept toaleta. Cu cat veti avea mai des ocazia (deci timpul) sa il corectati, cu atat va invata mai repede sa se abtina si sa ,,foloseasca toaleta”. Atentie! nu induceti disconfort puiului daca il surprindeti facandu-si nevoiele unde nu trebuie! incercati ca doar sa-l intrerupeti din actiune si nu il certati – asta ar putea determina puiul ca pe viitor sa refuze sa isi mai faca nevoile in prezenta dvs. Puteti, de a semenea, asocia evacuarile intr-un loc permis cu o recompensa alimentara – dupa ce si-a facut nevoiele cand si unde ati dorit, laudati-l si oferiti-i o bucatica de ceva bun.
Puii au puseuri de energie. Dorm mult, dar trebuie sa isi si consume energia. Cu cat vor fi mai mult ignorati, cu cat veti amana mai mult inceperea pre – dresajului, cu atat veti obtine mai greu controlul si cu atat cainele se va dezvolta fara abilitati pentru dresaj! Jucati-va cat mai des cu cainele! Nu ii lasati jucariile la discretie – oferiti-i obiecte speciale pentru ros (maxim 2), insa mingea sau alte obiecte pentru dresaj (carpite de piele, batoane pentru muscat) oferiti-le doar in scurte sedinte de dresaj, ca recompensa, atunci cand va jucati cu el. Nu va suparati daca in aceasta joaca puiul va musca. NU este un gest agresiv. Daca dumneavoastra il apucati, in rasfat, cu mana de falcuțe, va incerca si el, sa va apuce mana – firesc, nu?… Canalizati-i atentia spre obiect si invatati-l ca poate musca, iar cand va apuca mana folositi o comanda de interdictie.
Hotarati ce anume vreti sa invatati puiul sa faca (desigur, tineti cont de ce poate el sa faca, in functie de specificul rasei) si introduceti in joaca elemente simple de dresaj; joaca cu mingea de exemplu, este o modalitate excelenta de a consuma energia puiului, de a-i dezvolta abilitatile pentru aport si de a lucra la metodele de control si manipulare ale puiului; ar fi bine ca un dresor sa va dea cateva sfaturi, trucuri, despre ce poate invata un pui in scurte sedinte (10 – 15 minute maxim) de dresaj, pe care le veti integra in programul de joaca al puiului; asa cum am spus, este prea devreme sa vorbim despre dresaj – puiul nu trebuie sa stie ca face dresaj – experienta pentru el trebuie sa fie placuta, pozitiva, asa incat sa-i dezvoltati apetitul pentru mai tarziu.
Daca ati procedat corect, puiul se va bucura foarte tare de interactiunea cu dumneavoastra, de micile pastile de dresaj, si isi va manifesta bucuria – in momentele in care ii veti acord atentie, puiul va sari pe dumneavoastra in incercarea lui de a va imbratisa; desigur, nu veti incepe o partida de joaca, o sedinta de dresaj, in costumul cu care urmeaza sa plecati la birou, ci intr-o tinuta lejera, intr-un echipament ,,de tavaleala”… daca, totusi, acest entuziasm va deranjeaza si doriti sa-i controlati sariturile, in primul rand nu le incurajati acordand puiului atentie – chiar daca il veti certa sau il veti impinge, in bucuria lui, puiul nu va intelege ca nu va place ca sare pe dumneavoastra si va continua, prin urmare ignorati-l cateva minute, atunci cand va intalniti si recompensati-l cand e linsitit, cu toate labutele pe sol, cu mangaiere, atentie si lauda (se presupune ca, asa cum am spus, a invatat comanda ,,bravo!” inainte de orice) si recompensa alimentara sau obiectul dorit.
Ca si noi, cateii sunt diferiti, calitatile si defectele sau probleme lor difera de la individ la individ, de aceea, mai ales daca sunteti pentru prima oara stapan, chiar si pentru pre – dresaj ar fi bine sa apelati la un dresor care sa va consilieze in aceasta perioada. De asemenea, fiti obiectiv – acceptati ca nu toti cateii au aptitudini pentru toate activitatile – ca si copiii, unii sunt mai receptivi iar altii mai putin, in functie de bagajul lor genetic. Oricum, indiferent de rasa sa, puiul are nevoie de dresaj, de educatie, deci de interactiune cu omul. Nu il lasati sa creasca singur, ca apoi sa va supere problemele pe care le-a dezvoltat. Asta va crea doar frustrare de ambele parti si o relatie nesanatoasa cu cainele. Atat dimp cat nu il educati prin dresaj nu puteti avea pretentia de a-l corecta sau, mai rau, pedepsi. Un catel iubit, corect ingrijit si educat va deveni, cu siguranta, un partener minunat, un adevarat membru al familiei.