Mai intai trebuie sa stabilim ca vorbim nu neaparat despre dresaj, cat despre educarea cainelui si despre comunicare cu el, pentru a obtine o relatie armonioasa. Daca dresajul propriu-zis – lucrul pentru paza, sau lucrul specializat pentru diverse activitati sau competitii – incepe dupa faza de adolescenta a cainelui, dresajul ,,domestic”, educarea cainelui si exercitiile care sa dezvolte stapanului un control corect si sanatos pe caine incep inca din primul moment in care acesta intra in viata noastra. Dresajul puiului (pre-dresajul) incepe chiar de la 8 saptamani, cand devenim stapanul lui. Este vorba de cei 7 ani de acasa ai catelului nostru, care, desigur, debuteaza din prima zi.
La aceasta varsta, dresajul trebuie sa fie pentru pui cea mai placuta activitate. Inarmati-va cu multa energie pozitiva si tineti cont ca tot ceea ce faceti – atitudinea, postura corporala, vocea, gesturile – sunt semnale dupa care puiul se ghideaza in incercarea lui de a se integra noii sale haite. Ca este vorba despre felul in care va purtati cu el in general, despre libertatea sau limitarile pe care vreti sa le impuneti puiului, sau despre mici exercitii de dresaj, trebuie in primul rand sa tineti cont ca puiul trece printr-o etapa de adaptare, ca sufera de stresul despartirii de mama si fratii sai si ca, practic, intreg universul sau tocmai s-a schimbat. In functie de rasa din care provine catelul dumneavoastra, de caracterul sau dictat genetic si de conditiile de viata din primele sale 8 saptamani (ba chiar si in functie de calitatea vietii sale intra-uterine), puiul va avea un tip de psihic sau altul, un tip de caractet sau altul (de la limfatic pana la coleric), va fi mai mult sau mai putin activ, va avea mai dezvoltate anumite instincte sau altele (de supravietuire sau de vanatoare, de exemplu), prin urmare va fi mai mult sau mai putin receptiv la dresaj. Indiferent, insa, de specificul fiecarui pui, dresajul, mai ales la varsta aceasta, trebuie sa fie motivant si POZITIV! Cum puiul este in faza de invatare, corectiile trebuie aplicate cu multa atentie (nu doar pentru a fi eficinte, ci mai ales pentru a nu va altera relatia cu cainele), iar pedeapsa, asa cum o percepem noi, oamenii, NU trebuie sa existe in dresajul puiului. NU loviti cainele! nici adultul si cu atat mai putin puiul – este o atitudine punitiva nefireasca unui caine, perceputa doar ca o agresiune, o brutalizare fara ecou in limbajul animal, un gest pe care catelul nu il va intelege si care, prin urmare, va fi ineficient drept corectie. Pentru a aborda corect puiul, cereti sfatul crescatorilor si dresorilor – exista cateva reguli de baza in interactiunea cu un caine, pe care daca le respectati inca de la inceput, cu constanta, veti avea o relatie foarte buna cu prietenul dumneavoastra si veti face cu usurinta primii pasi in pre-dresaj. Colaborarea cu un dresor care sa va consilieze vis a vis de modul in care puiul percepe factorii si stimulii diversi – ca este vorba de foame, sete sau oboseala, de excitare nervoasa, de stres sau frica, de disconfort fizic sau psihic – este foarte utila in aceasta perioada. Asa cum am mai spus, dresajul este modalitatea prin care omul si cainele invata sa ,,vorbeasca aceeasi limba” si in acest proces, un dresor bun, este ca un translator eficient.
Vom vorbi punctual despre regulile de baza ale primelor saptamani cu puiul intr-un alt scurt articol – pre-DRESAJUL & educarea puiului – iar acum, ca sa incheiem cat mai explicit vom adauga doar ca dresajul este cu atat mai eficient cu cat procesul de invatare si educare e mai placut si mai stimulant ca interactiune atat pentru om cat si pentru caine; in aceasta idee, va sfatuim ca prima comanda pe care o invata catelul dumneavoastra la dresaj sa fie ,,Bravo!”